Thursday, May 29, 2008TENUNG,FIKIR DAN ZIKIR


Pengalaman mengajar kita erti kehidupan.Semakin banyak masalah dan cabaran yang kita depani akan mematangkan diri dalam menempuh hidup di dunia fana ini.
Aku sering mengingatkan diri bahawa hayat ini tidak lama dan kekal abadi..Rasulullah ada mengatakan bahawa dunia adalah penjara bagi orang mukmin dan ladang di akhirat..terpengaruh dengan fitnah dunia akan mem binasa diri di akhirat kelak..amal dan taqwa disemai agar subur berbuah di sana..
Hidup perlu diteruskan walaupun seribu mehnah dan tribulasi menyerang diri..

Kelas diadakan seperti biasa.Hidup sebagai seorang student yang mempunyai mamtlamat masa panjang berbeza dengan mereka yang hanya belajar unutuk lulus exam sahaja..belajar adalah platform untuk kita mendekatkan diri kepadaNya dan membantu islam yang tercinta..itulah yang aku sering ingat2kan kepada diri yang lemah ini..
Walaupun bahang final exam semakin terasa namun aku perhatikan rakan2ku relax sahaja..tiada risau dan gelisah tentang kelibat exam yang semakin hampir..itulah yang aku lebih suka daripada tertekan dengan suasana exam..
Hari ini kami ditugaskan untuk membincangkan topic yang diberikan oleh lecturer kami..tentu sekali dalam bahasa inggeris..melatih kami untuk speaking group discussion keesokannya..mungkin lecturer aku melihat tajuk yang diberikan tidak berapa menarik lantas menukar topic tersebut supaya ada sambutan di kallangan kami dalam memebrikan idea dan pendapat..
Aku masih ingat lecturer aku membangkitkan tentang gejala sosial yang turut melibatkan mereka yang belajar di sekolah agama..tempias tersebut begitu mengenakan aku kerana aku berasal dari sekolah agama..beliau mengatakan bahawa segelintir pelajar sekolah agama adalah sama sahaja perangai dan tindakan dari mereka yang bukan sekolah agama..betul ke?

Seribu saat aku berfikir dan termenung untuk mencari hujjah yang sesuai..bukan senang bagi diriku untuk speaking kerana aku tak berapa fasih untuk bercakaap dalam BI ni..namun demi rasa tanggungjawab untuk memebuka minda sahabat2ku mengenai isi ini aku buang perasaan malu dan terus mengeluarkan hujjahku..istighfar ku panjatkan agar apa yang ku perkatakan tidak terpesong dari matlamat sebenar..

Siapa yang patut dipersalahkan jika pelajar dari sekolah agama turut terlibat dalam masalah ini?..kebanyakan yang aku perhatikan mereka yang belajar di sekolah agama kerana terpaksa dan dipaksa oleh ibu bapa mereka..mereka tidak minat untuk belajar subjek agama yang begitu membosankan..dan terasa terbeban dengan peraturan yang ditetapkan oleh pihak sekolah seperti memakai tudung labuh dan sebagainya..ada juga ibu bapa yang memberi tugas seratus peratus kepada pihak sekolah dan guru-guru supaya dapat mengubah anak-anak mereka menjadi insan yang mulia..mentaliti seperti ini perlu diubah andai ibu bapa mahu zuriat mereka menjadi insan cemerlang,gemilang dan terbilang bukan temberang..kebanyakan remaja hari ini yang seringkali terlibat dengan social ill,mereka kurang mendapat kasih sayang daripada ibu bapa mereka dan ruh islam itu sendiri tidak wujud di rumah mereka..bagaimana mereka mahu mengenali islam andai ibu bapa sendiri tidak mempraktikkan ajaran islam dan mengtitipkannya dalam jiwa anak-anak mereka..ke mana tumpah kuahnya kalau tak ke nasi;bapa kencing berdiri anak kencing berlari... Perlu diingatkan bahwa asal usul tempat belajar tidak menjamin kita dari terselamat melakukan dosa..apa yang lebih penting adalah mengamalkan islam itu sendiri dan memohon kepada Allah agar dijauhkan segala fitnah dunia ini...

Bukan niat untuk mengutuk mana2 pihak tetapi sekadar memberi pendapat agar kita lebih berhati-hati dan sedar akan tanggungjawab kita sebagai ibu bapa,masyarakat,kerajaan dan sebagainya dalam melaksanakan amar ma’ruf nahi munkar..

Tugas islah dan dakwah bukanlah satu pilihan tetapi lebih merupakan suatu kewajipan.melaksanakanya bukan mudah seperti kita memakan nasi, tetapi lebih sukar dan mencabar..andai kita bersendirian dalam melaksanakan tugas warisan baginda Rasulullah ini pasti kita kan mudah tersungkur dan menyerah kalah...

Oleh itu cari kekuatan dengan bergerak secara kelompok atau kumpulan..tepat sekali ‘jemaah’..

Dan bahawa (yang diperintahkan) ini,adalah jalanKu yang lurus,maka ikutilah dia, dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain) kerana jalan-jalan itu mencerai-beraikan kamu dari jalanNya.Yang demikian itu diperintahkan Alaah kepada kamu agar kamu bertaqwa..” (surah Al-An’am; ayat 135)No comments: